בורסות קריפטו מומלצות שחייבים להכיר

מהן בורסות קריפטו, אילו מהן מומלצות, מה ההבדל בינן לבין חלפן. עו"ד תמיר חודורוב עם כל השאלות והתשובות
עו"ד תמיר חודורוב

במאמר זה אדון ביסודות של בורסות קריפטו. תחילה אגדיר מה זה בורסה, מהן בורסות קריפטו, אמשיך בתיאור בסיסי של שלוש דוגמאות של בורסות, אשווה בין בורסות לבין חלפנים, ואסיים בשאלות ותשובות נפוצות.

כמובן שאת הקריפטו שלכם שומרים בארנק דיגיטלי.

מה זה בורסה

בורסה, Exchange, היא מקום שבו מחליפים נכסים תמורת כסף. פעם זה היה מקום פיזי והיום הוא כולו אינטרנטי. הבורסות הרגילות הן בורסות שבהן קונים ומוכרים מניות, אג”ח וניירות ערך אחרים. ישנן בורסות של סחורות כגון מתכות, יהלומים, תבואה. וישנן גם בורסות של קריפטו.

מה זה בורסות קריפטו

בורסות קריפטו הן אתרים באינטרנט שאליהם אתה נרשם, פותח חשבון וסוחר במטבעות וירטואליים שונים. 

בכל הבורסות יש המטבעות הוירטואליים המרכזיים – ביטקוין, אתריום, לייטקוין, טזוס, ריפל, וכו’, אך יש מטבעות וירטואליים מסויימים שנסחרים רק בחלק מהבורסות, או אפילו רק באחת מהן.

כל הבורסות מאפשרות לעבור הליך פתיחת חשבון פשוט, אך החשבון שייפתח יהיה מוגבל בכמות הכסף שניתן יהיה למשוך ממנו. כדי להסיר את ההגבלות יש לספק מסמכים תומכים נוספים כגון צילום דרכון, הוכחת כתובת, צילום סלפי עדכני וכו’.

שם ומייל פה ונשלח לך מיני קורס ופרטים על קריפטו ובורסות קריפטו, מתאים?

Main website contact form

בורסות קריפטו מומלצות

בייננס (Binance)

בייננס היא הבורסה בעלת נפח המסחר הגבוה ביותר בעולם כיום. נוסדה ב-2018, הבורסה רשמה בסביבות 600 מטבעות וירטואליים למסחר, ומציעה מגוון שירותים ומוצרים פיננסיים לסוחר ולמשקיע כאחד. הבורסה בעלת ממשק נוח מאוד לתפעול עם פקודות מסחר רגילות אבל גם מתקדמות. 

הבורסה מציגה ספר פקודות רחב מאוד ובחינם, והיא בעלת הנזילות הגדולה ביותר בעולם, ומאפשרת לתמוך במסחר בתדירות גבוהה (high frequency trading). 

הבורסה מנפיקה עשרות מטבעות וירטואליים חדשים בשנה ומאפשרת לכל בעלי החשבון בה להשתתף בהנפקתם בקלות.

הבורסה מאפשרת למשוך ממנה בקלות ובמהירות.

לבורסה יש אפליקציה נוחה שמאפשרת לבצע פעולות בקלות רבה מאוד.

יתרונות נוספים:

  • מאפשרת מסחר במינוף של עד פי 10 מההון העצמי (מינוף של 10x), תלוי במטבע
  • מציעה מסחר בחוזים עתידיים במינוף של עד 10x
  • מאפשרת לרכוש מטבעות וירטואליים באמצעות כרטיס אשראי
  • בורסה זו מעניקה תוכניות חיסכון מאוד אטרקטיביות ביחס לאחרות עבור חסכונות של מטבעות וירטואליים. חיסכון של מטבע וירטואלי הוא למעשה נעילת המטבע הוירטואלי למשך פרק זמן מסוים, בתמורה לאחוז תשואה שנתי.

חסרונות: מבחינה פסיכולוגית, ממשק הבורסה דוחף את המשתמש להשתמש בכספו ללא הרף ולהשתתף בהנפקות מסוכנות של מוצרים פיננסיים חדשים, בהנפקות של NFTs, או להשתתף בתוכניות פיננסיות חדשות כאלה ואחרות. אפשר להגיד שהממשק מזכיר קזינו באורות המנצנצים ובהצעות המפתות. כמו כן השיווק מאוד אגרסיבי – הבורסה מציעה השתתפות בהגרלות רבות בתמורה להשתתפות בפעילויות פיננסיות מסוימות שיסכנו את כספך בדרך זו או אחרת, ושולחת השכם והערב אימיילים והודעות Push לטלפון החכם על הצעות ופרסומות.  לכן יש לפעול בזהירות.

לבורסה אין פקודות מסחר מתקדמות מאוד. 

ביטפינקס (Bitfinex)

ביטפינקס ותיקה יותר מבייננס בהרבה, והיא הייתה בעלת נפח המסחר הגדול ביותר בעולם. הבורסה רשמה למסחר כ-200 מטבעות וירטואליים, וגם היא מציעה שירותים ומוצרים פיננסיים מגוונים, אך כמות הגיוון פחותה מאשר בייננס. זה דבר טוב מאחר שלפעמים “מרוב עצים לא רואים את היער” והיצע של יותר מדי שירותים פיננסיים למשקיע או לסוחר המתחילים פשוט יגרום לבלבול וחוסר הבנה. 

גם בורסת ביטפינקס בעלת ממשק נוח מאוד לתפעול. לעומת בייננס, ולמעשה לעומת כל הבורסות הגדולות האחרות, לרבות בורסות מסורתיות לניירות ערך ואף פלטפורמות מסחר כגון פורקס. בורסת ביטפינקס מציעה לסוחר את פקודות המסחר המתקדמות ביותר הזמינות היום בשוק.

ביטפינקס מציגה גם ספר פקודות רחב מאוד ובחינם, ובעלת נזילות גדולה מאוד, אבל נציין כי מטבעות מסוימים בגודל בינוני בעלי נזילות נמוכה בבורסה זו. גם הליבה של בורסה זו חזקה מאוד והיא מאפשרת לתמוך במסחר בתדירות גבוהה (high frequency trading). 

ביטפינקס מנפיקה מטבעות וירטואליים חדשים אך בתדירות נמוכה בהרבה. 

גם ביטפינקס מאפשרת למשוך ממנה בקלות ובמהירות. גם לביטפינקס יש אפליקציה נוחה שמאפשרת לבצע פעולות בקלות רבה מאוד.

יתרונות נוספים:

  • מאפשרת מסחר במינוף של עד 5x, תלוי במטבע.
  • הבורסה מאוד “נקייה” – אין הסחות דעת או “הצעות אטרקטיביות” מפתות. הבורסה נראית מאוד מקצועית ו-“לעניין”.
  • הבורסה גם מנהלת שוק למתן/לקיחת הלוואות של מטבעות וירטואליים. שוק ההלוואות שהבורסה מקיימת מאפשר להציע את המטבעות הוירטואליים שברשותך לאחרים תמורת תשואה שנתית ללווים, במנגנון שמנטרל את הסיכון של המלווה לחלוטין. התשואה משתנה בהתאם למטבע.

חסרונות

  • הבורסה לא מציעה מסחר בחוזים עתידיים (נכס פיננסי המאפשר לקנות או למכור היום סחורה שתימסר בעתיד, ובכך ליהנות [או להפסיד] מההפרש במחירים)
  • הבורסה לא מציעה תוכניות חיסכון אטרקטיביות במיוחד. מנגד, תכניות החיסכון הקיימות הן אוטומטיות וגמישות, כלומר אין צורך להפקיד את המטבעות הוירטואליים בחסכונות והם לא ננעלים בחסכונות, אלא עצם ההפקדה של המטבעות הווירטואליים בפלטפורמה והחזקתם שם תניב תשואה שנתית עליהם – כל מטבע בהתאם לתשואה השנתית המוצעת עליו. 
  •  

קרקן (Kraken)

גם קרקן ותיקה יותר. לבורסה קיים חשבון בבנק Fidor הגרמני (בתוך האיחוד האירופי) המאפשר להפקיד ולמשוך כספים בדולרים וביורו באמצעות העברות בנקאיות ישירות.

גם בקרקן יש תוכניות חיסכון, והתשואה אף מעט פחותה יותר מאשר בביטפינקס. היתרון המובהק בתוכניות החיסכון של קרקן הוא שניתן להפקיד חסכונות בדולרים וביורו, והתשואה עליהן תהיה בין 1.5% ל-2% !

הבורסה מציעה פקודות מסחר בסיסיות בלבד (limit, market), והיא איננה מאפשרת מסחר במרג’ין – תכונות שהופכות אותה לבורסה פשוטה מאוד המתאימה למשקיעים בלבד (החזקת מטבעות וירטואליים לטווח ארוך).

בורסה זו היא הבעלים של Cryptowatch למי שמכיר – מערכת הגרפים הטובה ביותר הזמינה כיום בשוק המטבעות הוירטואליים, אשר מרכזת ספרי פקודות של עשרות בורסות במאות מטבעות. מערכת cryptowatch גם מתממשקת לבורסת קרקן ומאפשרת לשלוח דרכה הוראות לבורסה.

יצוין כי אלא אם כן קרקן שיפרה את ליבת הזנת הפקודות שלה בעת כתיבת מאמר זה, היא אינה נחשבת כאמינה לצורך הזנת פקודות מסחר בתדירות גבוהה.

ההבדל בין בורסה לחלפן (צ’יינג’)

מטבעות קריפטו, בורסות קריפטו מומלצות

יש להבדיל בין בורסה, כפי שהגדרנו אותה לעיל – מקום שבו קונים ומוכרים נפגשים כדי לבצע עסקאות זה עם זה – לבין חלפן (צ’יינג’ – change). חלפן הוא עסק שאליו אתה מגיע כדי לקנות ביטקוין או למכור ביטקוין, אך החלפן הוא זה שקונה או מוכר. החלפן מספק שער שבו הוא מוכן לקנות, ושער שבו הוא מוכן למכור, וזה הכל. זהו עסק שדומה לאותו צ’יינג’ שאליו אתה הולך כדי לרכוש דולרים לפני הטיול שלך, פשוט באתר אינטרנט. 

בדרך כלל החלפן קונה או מוכר בשער בעל הפרש גבוה או נמוך ממחיר השוק (בהתאם לפעולה – רכישה או מכירה) על מנת לעשות רווח על הרכישה או על המכירה (המונח המקצועי הוא spread).  למעשה החלפן מרוויח על כל עסקה באמצעות ההפרש בין מחיר השוק לשער שבו הוא מוכן לבצע את העסקה. לדוגמה, הפרש השער של חלפן מטבעות וירטואליים, כגון Bits of Gold הישראלי עשוי להגיע עד כדי 6% הפרש ממחיר השוק. מכאן, שרכישה או מכירה אצל חלפן תהיה יקרה יותר מאשר עסקה בבורסה.

כמובן שחלפן של מטבעות וירטואליים נותן יתרונות שאין בבורסה למטבעות וירטואליים, אך זהו דיון לפעם אחרת.

שאלות ותשובות

כמה בורסות קריפטו יש בעולם?

יש מאות בורסות קריפטו נכון להיום. נתנו היום דוגמאות לשלוש בורסות מרכזיות מאוד. בורסות נוספות הן FTX, OKX ו-Kucoin האסייתיות, Coinbase האמריקאית ועוד.

בנוסף, אפילו לנו בישראל יש בורסה שנקראת Bit2C. זוהי בורסה ישראלית אשר כפופה לדיני ניכוי מס במקור בעת מימוש כל רווח והמסחר בה מטיל חובות הגשת דוחות מס שבורסות זרות אינן דורשות, ולכן לדעתי היא פחות אטרקטיבית.

כמו כן זירות מסחר כגון Etoro ו-Robinhood אינן נחשבות בורסות קריפטו אבל מאפשרות מסחר במטבעות וירטואליים. הרוכש והמוכר הינו החברה עצמה, ולכן החברה מתפקדת כחלפן לכל דבר ועניין. בנוסף לא התייחסנו לבורסת Deribit ההולנדית, אשר ייחודה הוא שהיא מאפשרת מסחר באופציות על הביטקוין ועל האתריום.

איך אני נרשם לבורסת קריפטו?

התהליך פשוט מאוד. בסה”כ צריך לבחור בורסה, ולבקש להירשם. הבורסאות מדריכות את הנרשמים החדשים בשיטת “צעד-אחר-צעד”. עם זאת, ייתכן שתתבקש לספק מסמכים שמכין עורך דין, כגון תרגום מאומת על ידי עורך דין של הוכחת כתובת. מסמכים אלה יתבקשו בעיקר עבור משתמשים שמבקשים חשבון מסחר בלתי מוגבל במשיכות, הפקדות ועסקאות.

יצוין שבבורסאות קריפטו ניתן גם לפתוח חשבונות לחברות בע”מ, מכל מדינה – לרבות ישראל, ולא רק ליחידים.

איך אני מפקיד כסף ומושך כסף בבורסת קריפטו?

ההפקדה והמשיכה מתבצעות בדרכים שונות בהתאם לבורסת הקריפטו. לדוגמא בייננס מאפשרת להפקיד באמצעות רכישה בכרטיס אשראי. ניתן להפקיד מטבעות וירטואליים בבורסת הקריפטו שמקורם ממקום אחר, לדוגמא רכישה אצל חלפן. את משיכת הכספים מבורסת הקריפטו אפשר למשוך לכל חשבון בנק על שמך, בתנאי שהבנק מסכים לקבל את ההעברה. בישראל הבנקים מאז ומעולם הערימו קשיים גדולים מאוד למשיכות כספים כאלה, אך הבנקים הישראליים אינם הבנקים היחידים הקיימים בעולם, ובנקים זרים מסוימים יודעים לקבל כספי משיכות מבורסות קריפטו ללא הגבלה מיוחדת.

איך אדע באיזה מחיר לקנות או למכור את הביטקוין?

מחיר הביטקוין בפרט ושוק המטבעות הוירטואליים בכלל משתנה מאוד, לעתים אף משעה לשעה. עם זאת, בכל רגע נתון בורסת הקריפטו, שבה אתה מנהל את המסחר שלך או את השקעותיך, מספקת מחיר עדכני שוטף. ההפרשים במחיר בין כל בורסות הקריפטו המרכזיות לרוב קטנים מאוד – בדרך כלל פחות מ-1%. בבורסות שבהן קיים הפרש משמעותי במחיר בדרך כלל קשה למשוך/להפקיד במהירות ולכן לא קל להרוויח מן הפער (מהארביטראז’).

באילו עוד דרכים אפשר לקבל חשיפה למטבעות וירטואליים?

נכון למועד כתיבת מאמר זה, ישנם כיום מוצרים פיננסיים שנסחרים בבורסות מסורתיות שונות. לדוגמא קיימים חוזים עתידיים על הביטקוין, ורשות ניירות ערך האמריקאית אישרה לאחרונה ETF שהנכס היחיד שלה הוא חוזים עתידיים על הביטקוין.

זה על קצה המזלג הנושא הרחב של בורסות קריפטו, חלק מלימודי הקריפטו שלנו, מסלול ההשקעה המניב ביותר בשנים האחרונות. ניתן לשלב בין לימודי הקריפטו ללימודי שוק ההון וכך לקבל מידע מקיף על עולם ההשקעות. צרו קשר לעוד פרטים

הכותב עו”ד תמיר חודורוב הוא מנהל חטיבה בינלאומית במשרד חודורוב עורכי דין, בשוק ההון, השקעות, בלוקצ’יין ומטבעות קריפטוגרפיים (מטבעות וירטואליים), ועוד.

כתבות נוספות שיעניינו אותך

שיתוף

שלחו לנו הודעה

Main website contact form

פוסטים נוספים

תמונת קופיה רושמת. כיתוב: מי מכבד מטבעות דיגיטליים

איפה אפשר לשלם בקריפטו

אחת השאלות לגבי מטבעות דיגיטליים היא אם הם רק להשקעה או שיש להם ערך במסחר? אז מי מכבד מטבעות דיגיטליים? מעסקים קטנים עד תאגידים

חיפוש

מדריך להסבה מקצועית למייל,
מתאים?

Main website contact form
ליצירת קשר לחץ כאן

צור קשר

יש לך שאלות? צריך עזרה? מנהלי שירות הלקוחות שלנו ישמחו לענות לך על כל שאלה - הכנס את הפרטים שלך ואנו ניצור איתך קשר במהירות

Main website contact form