שמאים ממליצים כיצד חשוב לפעול לאחר שחווינו דלקה בדירתנו? – מכללת אפיק

לא פעם אנו נתקלים בתקשורת במקרים מצערים ואף טראגיים בהם דירת מגורים עולה באש בשל דלקה שנוצרה במקום. לצד השאיפה למנוע דלקות אלו חשוב גם להכיר ולדעת כיצד לפעול לאחר התרחשותן.

לאחרונה עסקנו בנושא החשוב הנוגע להמלצות כיצד להפחית הסיכוי לפריצת דלקה בבית. נושא אותו שמאי הרכוש מכירים מקרוב ובמסגרת עבודתם מעניקים חוות דעת מקצועיות למבנים ואף לוועדי בית המעוניינים לצמצם למינימום את הסיכוי להיווצרות דלקה בתחומן.

במקרים ובהם כבר התרחשה דלקה בדירה או נכס חשוב גם לדעת כיצד לפעול. על מנת לקבל המלצות וטיפים בנושא זה פנינו לשוחח עם שלושה אנשי מקצוע בתחום השמאות.

כיצד חשוב לפעול ברגעים הראשונים לאחר התרחשותה של דלקה?

רונן סולומון, ראש האגף שמאות רכוש וחקלאות בארגון לקידום והעשרת שמאים, מדגיש כי “אם הדליקה היא בשלביה הראשוניים ויש יכולת להשתלט עליה באופן עצמאי בכדי למנוע התפתחות ונזקים קשים יותר יש לעשות כך. במידה וקיימים אמצעי כיבוי (בדירות חדשות מרבית הקבלנים מקצים מטף אבקה 5 ק”ג) יש להשתמש במטף ולכבות את השריפה”. במידה ואין בדירה או בסמוך לה מטף כיבוי “יש לעשות שימוש בצינורות הכיבוי המותקנות בעמדות בלובי”.

לצד ניסיונות הכיבוי באמצעות מטפים וצינורות הכיבוי חשוב כמובן להגיע כמה שיותר מהר ללוח החשמל ולהוריד את הפחת הראשי. הורדת הפחת הראשי תמנע המשך התלקחויות וקצרים העלולים להחמיר את מצב הדלקה.

לצד ניסיונות הכיבוי העצמאיים, מוסיף סולומון, חשוב כמובן להזעיק בדחיפות את כוחות כיבוי והצלה במוקד 102 ולהעביר להם פרטים מדויקים ככל שאלו ידועים לנו. לצד כל אלו חשוב כמובן להימנע משימוש במעליות ולעשות שימוש אך ורק בפיר המדרגות הפנימי או במדרגות החרום במידה ואלו קיימות.

רונן סולומון. מדגיש עד כמה חשוב לפעול במהירות ויעילות על מנת למגר דלקה שהחלה.

שמאי הרכוש קובי רז, הפועל כשמאי מטעם “א.ק. זכאי שמאים בע”מ” ושימש כיו”ר ענף רכוש באיגוד שמאי הביטוח בישראל בשנים 2010-2012, מדגיש כי חשוב גם לנסות ולאחר תום הדלקה לאוורר כמה שניתן את החללים שנפגעו ואף לפנות חפצים ורהיטים שעלולים עוד להינזק ולהישרף.

רז מדגיש את החשיבות בתיעוד של הדלקה באמצעות צילומים וסרטונים ברורים. תיעוד ההרס שגבתה הדלקה מעלה כמובן את הסבירות כי מתוך אותם צילומים יוכלו אנשי המקצוע להבין מה גרם לאותה דלקה. רז מוסיף כי את תיעוד הנזקים חשוב לצלם הן מקרוב והן מרחוק על מנת לקבל פרספקטיבה רחבה הנוגעת למסלול הדלקה והיקף הנזק.

שמאי הרכוש קובי רז. חשוב לדאוג ולתעד בתמונות כמה שניתן.

סימה סימון, שמאית מומחית בתחום פרטי אומנות שמאמר מטעמה עלה לאתר המכללה החודש, מדגישה כי בהנחה ויש ביטוח תכולה שבו מפורטים כל הפריטים “יש צורך לערוך מיד רשימה של הפריטים שניזוקו ולתת דו”ח עם ערכי כינון לבעל הדירה”. במקרים ובהם והפריטים בעלי הערך לא היו מפורטים קיים צורך “לקבל תצהיר מבעל הדירה המפרט ומוכיח שהיו ברשותו הפריטים שניזוקו. זה יהיה נתון למיקוח מול חברת הביטוח”.

שמאית סימה סימון. ערכו רשימה מסודרת של הפריטים שניזוקו.

כיצד חשוב ששמאי הרכוש עצמו יפעל בהגיעו לדירה שניזוקה מדלקה?

סולומון מדגיש, כי לצד הצילומים שאנו ביצענו, חשוב שגם “שמאי יצלם את הנזקים הישירים והעקיפים שנגרמו כתוצאה מהאש, עשן ופיח”. הגעת שמאי רכוש לזירה הכרחית כמובן למול העובדה כי הידע המקצועי של שמאי הרכוש כולל הכרת “יסודות תורת האש, תבניות אש, סיבת הדליקה או מה שמכונה ‘האקדח המעשן'”. הצילומים שעורך שמאי הרכוש והצוות המקצועי המלווה אותו יוכלו לתעד “את מקור האש, תבניות האש, את המוצר שגרם להתלקחות ואת שאר האמצעים שניזוקו כתוצאה מכך”.

במידה והגורם לדלקה היה כשל של אחד מהפריטים החשמליים בדירה על שמאי הרכוש חשוב והכרחי “לרשום ולתעד מי היצרן, מתי יוצר, מי היבואן של אותו מוצר שכשל ולהכניס את כל המידע הנחוץ לחוות הדעת השמאית”. רז מוסיף כי גם בדלקות קשות בהן ניזוקים מכשירים חשמליים וציוד בבית, חשוב לדאוג ולצלם את החלק שבו רשום דגם המכשיר כשיש סיכוי טוב שנותר שלם ולא התכלה. חשוב לאחר הדלקה לחפש את אותו החלק ולדאוג לצילומו ולא להשליכו על מנת להבין מהו הדגם המכשיר במקרה וניתן יהיה לפנות לתביעת שיבוב כנגד היצרן או היבאון של הכשיר שגרם לדליקה.

לאחר ביצוע התיעוד על ידי שמאי הרכוש, מדגיש קובי רז, כי השלב השני בעבודתו הוא בפנייה למומחים וזאת בהתאם לנזקים והממצאים מהדלקה. הפנייה הראשונה של שמאי הרכוש היא לחוקר דלקות. במידה ומקור הנזק לדלקה, למשל, חל בשל בעיה חשמלית חשוב לפנות לחוקר דלקות המחזיק בתואר של מהנדס חשמל. במקרים ובהם מדובר בהצתה מכוונת יכול שמאי הרכוש לפנות לחוקר בתחום הפלילי על מנת שיפעל להבין מי פעל להצית במזיד את אותה דירה או נכס. כשמדובר בדלקות שגרמו לנזק רחב ומשמעותי מעבר לדירה או הנכס לבניין, יפעיל שמאי הרכוש גם מהנדס בניין שיוכל להעריך האם קיים נזק גם לדירות הסמוכות ולבניין עצמו ואף ליצור עבור חברות הביטוח והשיקום כתב כמויות מסודר.

ממה חשוב להימנע?

סדר העדיפויות אותם מדגישים כולם נוגע להתנהלות בזמן הדליקה שיכולה לעלות בפגיעה בנפש. אי לכך, חשוב להימנע מכל אקט שיש בו לסכן אותנו או את הסובבים אותנו.

לאחר הדליקה, מדגיש סולומון, חשוב “לא להזיז כלום מנקודה אחת לנקודה אחרת למניעת שינוי זירת האירוע והבנת התרחיש במלואו ובצורה מדויקת”. קובי רז מדגיש כי במקרים ומקור הדליקה מלוח החשמל יש להימנע מלגעת ולהתעסק בלוח עד הגעה של גורמים מקצועיים. בנוסף, מדגיש רז, יש למנוע מכל אדם לקחת חפצים ממקום הדליקה, להעבירם לנקודה אחרת או להשמידם.

האמת שלימודי שמאות רכוש זה תחום ענק המכיל מגוון של מסלולי לימוד, החל מקורס הערכת אומנות ועתיקות ועד לשמאות רכוש וחקלאות, עד מומחה לבית משפט וללא צורך בהסמכה ממשלתית כל שהיא.

השכר של שמאי רכוש משתנה וזה תלוי מאוד בהיקף תעודות ההסמכה שיש לכם.

אצלנו באפיק אונליין אתם מקבלים 5 תעודות הסמכה במסלול אחד, וגם המחירים באונליין משתלמים – שזה מטורף, והכל באונליין.

אז אם שאלתם את עצמכם האם כדאי ללמוד את התחום, אז ברור שכן, בין היתר מאחר וזה מקצוע מבוקש, שקל יחסית למצוא בו התמחות , ויש חוסר של שמאי רכוש וחקלאות בישראל ולכן שמאי רכוש דרושים בכל חלקי הארץ ואלו הסיבות האמיתיות ללמוד שמאות רכוש וחקלאות.

לגבי תנאי הקבלה ללימודי שמאות רכוש – זה פה. , וגם אפשר לקרוא איך למצוא עבודה כשמאי רכוש מפה.

Main website contact form
כתבות נוספות שיעניינו אותך

שיתוף

שלחו לנו הודעה

Main website contact form

פוסטים נוספים

חיפוש

מדריך להסבה מקצועית למייל,
מתאים?

טופס ראשי
הסכמה לתקנון

ההכשרה המקיפה בישראל

100% אונליין
5 תעודות מקצוע

לקבלת המדריך למייל:

Main website contact form

נדלן מעניין אותך?
כדאי שנדבר:

Main website contact form
ליצירת קשר לחץ כאן

צור קשר

יש לך שאלות? צריך עזרה? מנהלי שירות הלקוחות שלנו ישמחו לענות לך על כל שאלה - הכנס את הפרטים שלך ואנו ניצור איתך קשר במהירות

טופס ראשי
הסכמה לתקנון