האם תוכנה תחליף את שמאי המקרקעין
לאחרונה אישרה מועצת מקרקעי ישראל מערכת בינה מלאכותית שתחליף חלק מתפקידי השמאי, כלומר תוכנה שתעשה חלק מפעולות השמאים ללא התערבות שמאי אנושי. איך זה ישפיע על השמאים כיום ועל שמאי העתיד, הסטודנטים לשמאות מקרקעין?
ניסיתי לקבל תשובות מינקי קוינט, יו”ר רמ”י – רשות מקרקעי ישראל.
שאלתי אותו אם התוכנה תחליף הלכה למעשה את השמאים האנושיים.
ינקי: “אין לנו כוונה שהתוכנה תחליף את השמאים. אנחנו למעשה משפרים את תהליכי הבירוקרטיה”.
אילו פעולות התוכנה עושה כיום ששמאי אנושי עושה?
ינקי: “בין היתר העברות זכויות, רישום זכויות, אישורי משכנתא, מכרזים, תוספת בנייה, ללא קשר לגביית תשלום על ערך הקרקע. את זה אנחנו עושים”.
אני חושב שלמרות השיפורים העצומים בטכנולוגיה, הדרך ארוכה, ודאי בארץ שבה יש המון בירוקרטיה. כבר דנו בנושא בעבר בפאנל כלכליסט עם השמאי ירון ספקטור. הוא ציין שהתוכנות אולי יכולות להחליף שמאים באזורים שרובם בבעלות פרטית ובאותו דפוס, כמו בארצות הברית, אך בישראל יש אלמנטים רבים שבהם השמאי עוסק, כמו היתרי בנייה, ועדות ערר, פולשים ועוד.
שם ומייל פה ונשלח לך את כל מה שצריך לדעת על
לימודי שמאות מקרקעין
גם קווינט סבור שיש עדיין מקום רב לשמאים אנושיים:
ינקי: “אם אני צריך למצוא את האזור המדויק, את המיקום המדויק, יש חשיבות לשמאים אנושיים. התוכנה לא מגיעה לרזולוציות האלו”.
איך אתה רואה את שמאי המקרקעין בעתיד?
ינקי: “כיום מערכות טכנולוגיות יכולות לחשב את המרחקים מתחנה ציבורית, את ממוצעי הבגרות, את רמת הפשיעה באזור. שמאי מקרקעין יצטרכו לדעת הרבה יותר על מערכות מידע, להפעיל אלגוריתמים, להזין את הנתונים, לקרוא את הנתונים, לייצר מאגר”.
גם באפיק אנחנו עם האצבע על הדופק בכל הנוגע לנושאי הטכנולוגיה. לא לחינם אנחנו המכללה הראשונה שעסקה בשיעורי אונליין, מה ששיפר את אחוז העוברים בבחינות. כמו כן אנחנו כל הזמן מעדכנים את הקורסים בהתאם לעדכונים בשטח בעזרת מרצים שמכירים היטב את השטח ואת השינויים שקורים בו.
אילו תכונות יצטרכו שמאי העתיד לעומת השמאים כיום?
ינקי: “שמאי שיהיו לו כלים טכנולוגיים, יהיו לו כלים עדכניים – ייצאו לו אנלזיזות טובות יותר. העולם רוצה יותר דיוק וקיצור בטווחים. אם רמ”י לא תעשה את זה, המועצות המקומיות יעשו את זה או מישהו אחר”.
גם באפיק אנחנו לא מתייחסים רק ללימודים התיאורטיים בלבד אלא עוסקים גם בפרקטיקה של המקצוע. כך אנחנו מקלים על הסטודנטים שלנו למצוא התמחות, אך לא רק. בעזרת עבודה עם המשרדים ועם השטח הם גם יכירו את הכלים החדשים בתחום ויתמקצעו בכל הטכנולוגיות הרלוונטיות.
איך אתה רואה את לימודי שמאות המקרקעין ביחס לשמאות העתיד?
ינקי: “גם הלימודים יצטרכו להתקדם, להערכתי גם פרקי הזמן יתקצרו”.
גם כאן אנחנו ערוכים לרפורמות השונות הצפויות בתחום. המטרה שלנו היא שהסטודנטים יצליחו בבחינות וימצאו עבודה. לכן חלק מהאגנ’דה שלנו היא לכוון לתוצאות, כפי שגם אומרים הסטודנטים שלנו.
ינקי, מה היית ממליץ לסטודנטים של היום?
ינקי: “כסטודנט הייתי מתעדכן כבר היום במערכות AI וביג דאטה. זה יכול להכין אותם יותר טוב לעולם החיזוי העתידי”.
לסיכום, מקצוע שמאות המקרקעין לא עומד להיעלם אלא לעבור עדכון גרסה, כמו כל מקצוע. יש המון תפקידים שהשמאי האנושי, ודאי בישראל, יצטרך לעשות. באפיק אנחנו ערוכים לשינויים בשטח ומאפשרים לסטודנטים שלנו גם התנסויות מעשיות. אנחנו בעצמו מעדכנים את הקורסים. כמכללה שחרתה על דגלה את לימודי האונליין חשובה לנו מאוד גם הטכנולוגיה, שמספקת עוד כלים עבור שמאי המקרקעין אך לא מחליפה אותו.
מוזמנים לעיין וללמוד על תחום שמאות המקרקעין ולהיות חלק משמאי העתיד.
אם בא לכם, אפשר לצפות פה בהמלצות וחוות דעת על לימודי שמאות מקרקעין אצלנו