תפנית חיובית בפיצויים לחקלאים
מתחילת 2020 בתקופת הקורונה ואף לפני עומדים החקלאים בישראל למול קשיים רבים בכל הנוגע לביטוח מפעל חייהם וזאת לצד נזקים רבים מולם הם עומדים. נזקים שהביאו לפיצויים לא מידתיים שזכו לקבל מהמדינה.
שמאים בישראל, העוסקים ומכירים מקרוב את תחום החקלאות, יודעים להעיד אודות הקשיים והתסכולים עימם מתמודדים חקלאים בישראל. לאורך השנים נחשפנו בתקשורת הישראלית לקשיים לא פשוטים עימם מתמודדים החקלאים. בין אם מדובר על גניבות של יבול וצאן, פגיעה והשחטה של שדות ומשקים, רשתות שיווק המעדיפות לייבוא יבול מחו”ל, מזג אוויר שאינו מטיב עם הגידולים, פגיעה בעבודה ובגידולים של חקלאים באזור עוטף עזה ועוד. למול כל אלו מתמודדים גם החקלאים עם קושי ממשי ביכולת לבטח עצמם מול חברות הביטוח שמפנות להם עורף ובמקרה הטוב דורשות דמי ביטוח גבוהים מהרגיל.
חקלאים רבים בישראל הפנימו לאורך השנים שבמקרים רבים מדינת ישראל לא תכניס יד עמוקה לכיס על מנת לתת להם את הגב הכלכלי לו הם זקוקים. ישראל, שמתייגת עצמה כאומת הייטק מובילה, שמה יהבה על תחומים אלו כשהחקלאים, שלא בצדק, נדחקים הצידה.
נקודת אור חיובית בחסות תנועת המושבים
באוגוסט האחרון זכו החקלאים בישראל לחדשה חיובית. עו”ד עמית יפרח, מזכ”ל תנועת המושבים יחד עם קרן טרנר, מנכ”לית משרד האוצר, יחד עם מירי סביון, סמנכ”לית רשות המיסים, גיבשו מתווה שכולל בתוכו את תנועת המושבים בכל הנוגע לתיקון החוק לסיוע כלכלי בעקבות נזקי הקורונה.
על מנת להבין משמעות ההחלטה חשוב להבין שבהתיישבות העובדת קיימים עשרות אלפי חקלאים שהם חברים באגודות שיתופיות ונרשמו יחד במסגרת “איחוד העוסקים”. החקלאים מדווחים יחד את דיווחי המע”מ שלהם, כשמנגד כל אחד מהם הוא נישום בפני עצמו ובכך משלם את מיסיו באופן ישיר לרשות המיסים.
בשל חברותם של אותם חקלאים באיחוד העוסקים, שלפעילות זו יש הטבות משל עצמה, החליטו ברשות המיסים שאותם חקלאים אינם זכאים בקבלת פיצויים במסגרת הפעימה השלישית בשל נזקי הקורונה, בהינתן וההכנסה השנתית של איחוד העוסקים עולה על 20 מיליון שקלים.
מה בעצם השתנה על מנת להקל על אותם חקלאים?
בסוף יולי הוחלט כי מגבלת 20 מיליון השקלים שהייתה לחקלאים לרועץ תוגדל למגבלה של 100 מיליון שקלים בשנה. לחץ שהפעיל עו”ד יפרח הביא להעלאת המגבלה לתקרה של 400 מיליון שקלים בשנה וזו אושרה סופית בתיקון לחוק ב-29 ליולי.
הלחץ שהפעיל יפרח אפשר למושבים נוספים ובתוכם חקלאים ליהנות מפיצויים נוספים כשהוא כולל בתוכו מושבים דוגמת נהלל, כפר ויתקין, עין יהב, כפר יהושוע ולכיש בהם אלפי חקלאים. בתוך אותה החלטה ייהנו גם קיבוצים, חברות וארגונים שהם חלק מאיחוד העוסקים.
פעילותו של עו”ד יפרח מהווה עבורו רוח גבית על מנת לקדם יוזמות נוספות ובראשן פיצויי רטרו נוספים לחקלאים שהוא מאמין שמיועדים להם. ברשות המיסים סיכמו המהלך באומרים כי “המתווה של מענק השתתפות בהוצאות קבועות החדש שאושר בחקיקה כולל עסקים עם מחזור של עד 400 מיליון שקל. להבנתנו לאור האמור, רובם המכריע של המושבים ייכנסו לתחולת המענק”.
עו”ד עמית יפרח הוסיף כי מודה לאלון שוסטר, שר החקלאות וישראל כץ, שר האוצר, על ההחלטה הנבונה והצודקת שקיבלו שהוא מבטיח לציבור החקלאים כי ימשיך “לפעול ללא לאות לחיזוק זכויותיהם של חברי המושבעים והחקלאים בכל רחבי הארץ”.
ההודעה על תיקון החוק באתר האינטרנט של תנועת המושבים >> https://www.tmoshavim.org.il/index.aspx?id=4512&itemID=9951