האם מגיע לכם פיצוי מהמדינה במקרה שנפגעתם משריפות הענק?
פיצוי באמצעות ביטוח דירה
עו”ד אסף ורשה מציין כי ביטוח דירה, הכולל את המבנה והתכולה, מכסה נזקים שנגרמו משריפה, עשן ופיח. הכיסוי כולל תיקון או החלפת רכוש פגום, מימון מגורים חלופיים בתקופת השיפוץ, והוצאות נוספות כמו פינוי הריסות, ניקוי הדירה, וחיבור מחדש לתשתיות. במקרה של משכנתא, פוליסת הביטוח מחויבת לכלול כיסוי לנזקי אש ועשן, החלה על חלקי המבנה הקבועים.
עו”ד ענת גינזבורג מוסיפה כי במידה והבית ותכולתו מבוטחים, ניתן להגיש תביעה לחברת הביטוח בהתאם לגובה הכיסוי בפוליסה. הפיצוי עשוי לכלול גם שכר דירה חלופי לדיירים שפונו, בדרך כלל לתקופה של חצי שנה עד שנה, ובתקרה של כ-100 אלף שקל, בהתאם לתנאי הפוליסה.
מה עושים כשאין ביטוח?
במקרים בהם הנכס אינו מבוטח, ניתן לשקול הגשת תביעת נזיקין נגד גורמים שהיו אחראים לפרוץ השריפה. לדוגמה, אם השריפה התפשטה מאזור שבשליטת קק”ל, רשות מקומית או המדינה, וישנן ראיות לרשלנות או מחדל במניעת השריפה, ניתן להגיש תביעה לפיצוי.
כמו כן, אם השריפה פרצה ממקרקעין פרטיים, כגון בית שכן, חובת ההוכחה היא על בעל המקרקעין להראות שלא התרשל. במקרה שהנכס ממנו פרצה האש מבוטח בביטוח צד ג’ הכולל נזקי אש, חברת הביטוח תישא בפיצוי הנזק. דוגמאות לכך כוללות הצתת אשפה על ידי שכנים שגרמה לשריפה.
לסיכום, במקרים של נזקי שריפה, חשוב לבדוק את תנאי פוליסת הביטוח הקיימת ולפעול בהתאם. במקרים בהם אין ביטוח, יש לבחון את האפשרות להגיש תביעה נגד גורמים שאחראים לפרוץ השריפה, תוך התייעצות עם שמאי רכוש מוממלץ ועורך דין המתמחה בדיני נזיקין וביטוח.