המקצועות שמהם משתלם לעשות הסבה לשמאות רכוש – מכללת אפיק
תחום שמאות הרכוש אינו חדש, אך העליה ברמות השכר של העוסקים בו מורגשת בעיקר בשנים האחרונות. הצטמצמות כמות השמאים הפעילים והזדקנות הדור הקודם של השמאים נותנים את אותותיהם וכמות המשרות בתחום החלה לעלות.
היתרון הגדול ביותר של מי שבוחרים להיות שמאי רכוש הוא בכך שאין להם צורך ברישיון. מסלול ההכשרה כולל קורס מקיף, במהלכו לומדים את יסודות המקצוע, לאחר מכן עושים התמחות, מתחילים לעבוד אצל אחת מחברות הביטוח או משרדי השמאים הגדולים, ומי שיסיים מסלול זה יוכל לפתוח משרד עצמאי או לעבוד כעצמאי.
לעשות הסבה לשמאי רכוש
אופיו של מקצוע שמאות הרכוש הוא כזה שהעיסוק בו מצריך איזושהי גישה טכנית, או כפי שהגדיר זאת שמאי הרכוש ליאור בן-נון, אחד השמאים הוותיקים בארץ: “מדובר במקצוע טכני בבסיסו, כדאי לכם להיות מישהו שכבר יצא לו להחזיק מברג או פטיש או שיצא לו להתעסק בחייו עם מכונות או חשמל”.
מכיוון שכך, אספנו עבורכם את המקצועות בהם המעבר לשמאי רכוש הוא הנוח והמשתלם ביותר. המאפיינים העיקריים של מקצועות אלה הם קרבתם לחיי היום-יום של השמאי, ההשקה לעבודתו והיכולת לעבוד מול ספקי מכונות וציוד והצורך לעסוק בפן הטכני של הציוד הניזוק באירועים השונים.
אינסטלטורים, חשמלאים ומתקיני מזגנים
אירועים ביטוחיים בבנייני מגורים ומשרדים, כגון שריפות או נזקי מים, משפיעים באופן בלתי הפיך על מערכות אלקטרו-מכאניות.
האנשים שמבינים יותר מכל אחד אחר במערכות מאין אלה הם אלה שירגישו “בבית” במקצוע שמאות רכוש.
עם סיומו של האירוע הביטוחי, על השמאי להיות יכול להבין את מהות הנזק הקיים בדירה, ליצור קשר עם ספקים ואנשי מקצוע רלוונטיים ולקבל הצעות מחיר ולהתמצא במחירונים השונים. כל אלה נלמדים אמנם בקורס שמאות רכוש, אך ניסיון קודם הופך פעולות אלה לקלות בהרבה.
הסיבה לכך שמקצועות אלה מתאימים כל-כך לשמאות רכוש הן רבות. למשל, לעיתים לא מדובר ב”טוטאל-לוס” של המערכת כולה, ושמאי הרכוש עשוי להשתמש בניסיונו בשביל לחסוך לחברת הביטוח תשלום מיותר. לחלופין, שמאי הרכוש יכול לזהות מתי אכן מדובר באירוע שמצריך טיפול עמוק יותר, ובכך להיטיב עם הניזוק יותר מאשר לו לא הכיר את המערכות האלקטרו-מכאניות לעומק. הבנה משמעותית של צרכי שאיבת המים למשל, לאחר הצפה, יכולה לחסוך מקרים בהם הרטיבות מפתיעה את הלקוח בשלב מאוחר יותר של שהותו בדירה.
בוגרי הנדסה מכאנית
ממש כמו בדוגמה הקודמת, גם הנדסאים מהווים קהל יעד אטרקטיבי לצורך הסבה לשמאות רכוש. הנדסה מכאנית עוסקת במחקר, תכנון ופיתוח של מערכות אנרגיה ומערכות מכאניות. מקצוע זה מאופיין בכך שבוגריו מכירים היטב את שלל התכונות של מוצרי התעשיה, החל מהאיפיון שלהם ועד שלב הייצור.
פירוש הדבר הוא שאם למשל יתרחש אירוע ביטוחי במפעל תעשיה או גוף עסקי דומה, הם יכירו את מאפייני המכונות והמערכות הגדולות והיקרות ויבינו היטב כיצד באה לידי ביטוי השפעת הנזק על צרכי העסק. המעבר אם כן לשמאות רכוש יהיה מהיר וקל, וגם מאוד רווחי, כיוון שחברת הביטוח תרגיש בנוח לקחת להתמחות איש בעל ידע רב כל-כך בתחום זה.
למדתם בקרת מכונות? חברות הביטוח רוצות גם אתכם
תחום בקרת המכונות אינו מרגיש קרוב לשמאות רכוש באופן אינטואיטיבי, אך הסבה לשמאי רכוש עשויה להתאים מאוד לבוגריו. המאפיין הבולט של מי שעסקו בבקרת מכונות הוא הניסיון התעסוקתי שלהם בגופים תעשייתיים או טכנולוגים, והעיסוק היומיומי שלהם עם מכונות ומערכות יקרות.
ניסיון זה מקנה להם יתרון בהגיעם לאירוע ביטוחי אשר בו הצורך בהערכת הנזק אינו מוגבל רק לציוד סטנדרטי, אלא גם למערכות מורכבות עם אלמנטים טכנולוגיים מתקדמים. גם במקרה שלהם, משרדי השמאים ישמחו לסייע להם לבצע הסבה לשמאי רכוש ובכך להרוויח עובדים שזקוקים להרבה פחות השקעה לפני שיחלו לעסוק במקצוע כשמאי רכוש לכל דבר ועניין.
הזמן להצטרף הוא עכשיו
סקירה חלקית זו של המקצועות נותנת תמונה כללית ברורה. כולם יכולים להתחיל וללמוד שמאות רכוש, אך יש כאלה שעבורם זה משתלם שבעתיים. עם זאת, לא בכל תקופה נולדת הזדמנות כמו זו שנפתחה ב-2020. עפ”י נתוני משרד האוצר, כ-35 אלף תביעות ביטוחי רכוש ומבנה מתרחשות כל שנה בסך כולל של כ-800 מיליון ₪ . אם לוקחים בחשבון שמדובר רק בחלק המבוטח של השוק, הרי שהוא הרבה יותר גדול.
הבעיה (וההזדמנות) עבור מי שמבצע הסבה לשמאות רכוש הוא בכך שיש כיום רק בין 250 ל-300 שמאי רכוש בישראל. כתוצאה מכך רמות השכר צפויות רק לעלות והביקוש בקרב משרדי השמאים הגדולים כבר נותן את אותותיו.
בעקבות מציאות זו נפתחו הכשרות לשמאות רכוש אונליין, אשר המאפיין הבולט שלהן הוא האפשרות ללמוד מכל מקום – גם מהבית – וללא צורך בתואר ראשון. מכללת אפיק היא המכללה היחידה בה ניתן ללמוד את התחום גם ללא הגעה לכיתה פיזית. מעוניינים להצטרף למסלול? לחצו כאן וניצור עמכם קשר >>