מי הולך להרוויח מירידת מחירי הנדל”ן

“ירידה ראשונה במחירי הדירות!” –  כך הכריזו  לאחרונה כותרות העיתונים בעקבות ירידה שנתית של  0.2% אחוז בלבד במדד מחירי הדירות הארצי של הלמ”ס. ניתן ללעוג לכלי התקשורת על רצונם לייצר  כותרות בכל מחיר, אך ניתן גם להעלות שאלה חשובה שראויה להישאל:   מיהם המפסידים ומיהם אלה שירוויחו מירידה אפשרית במחירי הנדל”ן? המפסידים ירידת מחירי הדירות צפויה להשפיע בטווח הקצר על שחקנים בעלי חשיפה ישירה, כמו למשל חברות הבניה. הירידה בביקושים וירידת שולי הרווח צפויים לגרום לחברות אלה לצמצם את פעילותן ולהתמקד בפרוייקטים “בטוחים” יותר. מפסידים נוספים הם הבנקים, אשר הירידה בביקוש להלוואות גורמת להם להאטה במתן המשכנתאות, ומן הצד השני מלווה בהפרשה גבוהה יותר להפסדי  אשראי.  מי שנפגעים באופן מינורי בלבד הם שמאי המקרקעין הפעילים כיום , זאת מכיוון שהם חשופים לסוגים רבים של פרויקטים ולא רק לתחום המגורים.   כך מסביר זאת בראיון לגלובס מר’  אוהד דנוס,  מי שהיה   יו”ר לשכת  השמאים:   ” גם כשהמשק מצוי בהאטה, תמיד קיימת בו פעילות. יש תכנון של 20 ו-30 שנה  קדימה, אנשים תמיד קונים ומוכרים דירות, וכמובן שריבוי  עסקאות יכול  להתרחש גם במצב בו השוק יורד,  למשל בתקופה בה מתרחשת עלייה, כמו  בשנות ה-90″.   המרוויחים נהוג לחשוב כי היחידים שנהנים מירידת מחירי הנדל”ן הם קוני הדירות, אך למי שסבור כך צפויה הפתעה בדמותו של שחקן נוסף: שמאים צעירים וסטודנטים לשמאות במסלול שמאות מקרקעין לימודי שמאות מקרקעין. בחינה מדוקדקת של שבועון האקונומיסט הבריטי עבור מחירי הדירות ברחבי  העולם מעלה  ממצא מרתק:  רוב המדינות בהן נרשמה ירידה במחירי הנדל”ן  בסמיכות  ל-2008, חוו אותן רק לפרק זמן קצר למדי של כ-2-3 שנים בממוצע. באוסטרליה למשל נמשכה ירידת מחירי הדירות כשנה בלבד, בבריטניה ובצרפת שנה וחצי ואפילו במדינות שחוו ירידות מחיריםקיצונית למדי, כמו ארה”ב, הולנד, אירלנד וספרד, ירידות אלה לא נמשכו פרק זמן גבוה יותר מ-4-5 שנים.  

מקצועות יוצאי דופן

מצב עניינים זה גורם לחרדות וחוסר שקט בקרב מרבית המשפחות ומשקי הבית, אך אינו מחוייב המציאות. כאשר בוחנים את שוק העבודה ניתן לזהות מספר מצומצם של מקצועות המספקים את כל שלושת המרכיבים, אחד מהם הוא מקצוע שמאות המקרקעין.

בצד השכר מספק מקצוע זה פוטנציאל הכנסה רב, בעיקר  עבור שמאים צעירים. כפי שקראתם במייל קודם, פוטנציאל זה נובע מהביקוש הרב לשמאים בהשוואה לכמות ההולכת וגדלה של עסקאות נדל”ן, המתרחשות בעקבות גידול האוכלוסייה, עלייה לארץ ושוק נדל”ן תוסס באופן כללי.

בצד הבטחון התעסוקתי, מרוויח השמאי מהיציבות והפשטות היחסית של תחום הנדל”ן, אשר היסודות בו לא משתנים.  חלק מהשמאים העוסקים במקצוע זה עושים זאת גם בעשור השמיני לחייהם, והעובדה כי מרבית השמאים הם עצמאים מאפשרת להם להתאים את קצב העבודה להעדפותיהם האישיות.

אך מה שמבדיל את שמאות המקרקעין יותר מכל זו האפשרות לפיתוח כישורי ההשקעה. במדינה בה 70% מהאזרחים מתגוררים בדירה שבבעלותם, שמאי המקרקעין מחזיק בידע האולטימטיבי לניהול הנכס העיקרי של משפחתו.

האם לקנות דירה?  האם למכור את הקיימת?  האם להשכיר אותה או אולי בכלל ללוות כנגדה? שאלות קשות אלה הן פשוטות בהרבה עבור השמאי. שמאי המקרקעין יודע בכל  רגע ורגע לא רק מה שווה הדירה ומהן האלטרנטיבות הקיימות עבורה, אלא גם מה מצב השוק ולאן נושבת הרוח.

מומחיותו, גם לעת פרישה, מאפשרת לו לנהל את נכסי המשפחה באופן מקצועי ומחושב ללא סיכונים מיותרים ומבלי ליפול למלכודות אליהן עשוי להיקלע אדם מן השורה.

עצמאות אמיתית

בעולם הגלובלי והדינמי של המאה ה-21, בודדים המקצועות בהם ניתן לעסוק עשרות שנים ולמעשה עד הפרישה.  האתגר הגדול הניצב לפתחם של העובדים הוא למצוא את מסלול הביניים שיאפשר רמת חיים גבוהה ללא צורך בוויתור על הבטחון העתידי.

אתגר זה בדיוק שימש סיבה מרכזית  להשקתו של מסלול שמאות מקרקעין – אונליין , בו לומדים הסטודנטים באופן יסודי את התחומים הרלוונטיים לאישורו, הקמתו ומכירתו של נכס נדל”ני.

 להרשמה למסלול שמאי המקרקעין, לחצו כאן >>

באנר הפניה לקורס שמאות רכוש. כותרת: כמה עולה קורס שמאות מקרקעין

כתבות נוספות שיעניינו אותך

שיתוף

פוסטים נוספים

התמחות בשמאות מקרקעין

התמחות שמאות מקרקעין: המדריך המקיף למתמחים 2025

התמחות שמאות מקרקעין היא שלב קריטי בדרך להפוך לשמאי מקרקעין מוסמך. תקופה זו מהווה גשר חיוני בין הלימודים התיאורטיים לבין העבודה המעשית בשטח. במאמר זה נסקור את כל מה שצריך לדעת על תהליך ההתמחות, הדרישות, האתגרים וההזדמנויות שהוא מציע.

ירידה דרמטית בקצב הבנייה

ירידה דרמטית בקצב הבנייה

שנת 2024 מסמנת ירידה משמעותית בקצב הבנייה בישראל, כאשר בתקופה שבין אוקטובר 2023 לספטמבר 2024 החלה בנייתן של 58.5 אלף דירות בלבד. נתון זה מהווה צניחה של כ-10% בהשוואה לשנה הקודמת, שבה נבנו 64.8 אלף דירות, וירידה חדה של כ-20% בהשוואה לתקופה המקבילה שנתיים קודם לכן, אז עמד המספר על 73.3 אלף דירות.

שלחו לנו הודעה

טופס ראשי
יש לי תואר / אני בלימודי תואר
הסכמה לתקנון

מדריך להסבה מקצועית למייל,
מתאים?

טופס ראשי
יש לי תואר / אני בלימודי תואר
הסכמה לתקנון

נדלן מעניין אותך?
כדאי שנדבר:

טופס ראשי
יש לי תואר / אני בלימודי תואר
הסכמה לתקנון
ליצירת קשר לחץ כאן

צור קשר

יש לך שאלות? צריך עזרה? מנהלי שירות הלקוחות שלנו ישמחו לענות לך על כל שאלה - הכנס את הפרטים שלך ואנו ניצור איתך קשר במהירות

טופס ראשי
יש לי תואר / אני בלימודי תואר
הסכמה לתקנון