טעויות בהעברת ביטקוין, אבטחת הביטקוין וחוזה חכם
יכולות להיות טעויות בהעברת ביטקוין, דוגמת העברה לכתובות שגויות. אם אני רשמתי את הפרטים הלא נכונים, לאן הולך הכסף שלי? במקרה הטוב הוא הלך למישהו אחר ואמר “היי, יש לי שני ביטקוינים חדשים, וואלה איזה גבר הביא לי, כל הכבוד”. או במקרה הפחות טוב, הביטקוינים האלה הלכו לכתובת שעדיין לא נוצרה. ואז יש תקלה. כאילו הכסף הזה יצא מהמחזור.
אבל לאף אחד אין גישה אליו. יש לזה שני צדדים, אחד יכול להגיד, זה לא באמת במחזור, אחד יכול להגיד זה עדיין במחזור. באופן רשמי זה עדיין במחזור.
אתה לא יכול לדעת למי העברת. יכול להיות שאני אמרתי לך “אוקיי תעביר אליי, ובטעות אני טעיתי בקוד שאמרתי לך ואתה העברת”, מי לוקח אחריות על זה? נדבר על זה הרבה במאמרים הבאים. אבל זה גם משהו שיכול לקרות בנושא טעויות בהעברת ביטקוין.
יכול להיות גם שאתה אמרת לי “אוקי בוא סיכמנו על מחיר, הסכמנו 9000 דולר”. קח את הכתובת שלי, תעביר לי. אני נתתי לך כתובת שגויה, אתה העברת, אתה מבחינתך שילמת. אבל אני לא קיבלתי. אני אומר “תקשיב גם יכול להיות הפוך”.
אין ספק שהעסקאות face to face הן יותר מסובכות בעניין טעויות בהעברת ביטקוין. אין מה לעשות. חד משמעית. אתם לא חייבים לעשות אותן.
אני יכול להביא את הברקוד. להגיד תשמע, בוא תסרוק את הברקוד אבל אם נתתי לך ברקוד שבטעות הוא לא שלי, אלא של מישהו אחר. אתה אומנם העברת אבל אני לא קיבלתי. אני אומר “ואיי סליחה, טעיתי זה ברקוד של מישהו אחר. יופי”. אותך זה לא מעניין, אתה שילמת. אז יש פה בעיות. עד כאן טעויות בהעברת ביטקוין.
האקרים וביטקוין
חוץ מנושא טעויות בהעברת ביטקוין האם יש גם בעיות אבטחה? יש סיכוי כמעט לא קיים לפרוץ את החשבון. אנשים לא הצליחו לעשות עד היום. כדי לפרוץ היום כתובות ביטקוין במספר קצת גס, 1 כפול 10, בחזקת 77 זה פחות או יותר מספר הניסיונות שאני אנסה, אולי קצת יותר, אולי קצת פחות, זה פחות או יותר מספר הצירופים שאני אצטרך לנסות עד שאני אצליח לפרוץ. עכשיו איך עושים את זה? .
אי אפשר לדמיין את המספר הזה. תחשבו 72 אפסים, נסו רגע לדמיין, אתם לא מכירים בכלל איך קוראים למספר הזה. יכול להיות שזה יותר מזה. אני לא בטוח בכמות צירופים, אבל האופציה קיימת. הסיכוי שזה יקרה… יכול להיות שאתה תמות לפני שתצליח לפרוץ.
שם ומייל פה ונשלח לך מיני קורס ופרטים, על איך להימנע מטעויות בהעברת ביטקויין , מתאים?
חוזה חכם
בנוסף על טעויות בהעברת ביטקוין ונושאי אבטחה יש גם את נושא החוזה החכם. מה זה חוזה חכם? חוזה חכם זה חוזה שונה מחוזה רגיל. חוזה רגיל זה חוזה שמתבצע עם עורך דין, או כל מתווך אחר. או כל צד שלישי אחר.
חוזה חכם זה בעצם חוזה בין שני צדדים שמעוניינים לבצע איזו עסקה מסוימת, או בין תנאים מסוימים. רק שבמקום שיהיה את העורך דין או את הבנק או מישהו שיתווך את העסקה הזאת, יש לנו תוכנה שנבנתה על ידי מישהו והיא מאפשרת את המפגש בין הקונים למוכרים. או בין שיתוף של פלטפורמות מסוימות. לדוגמה, יש פלטפורמה שמאפשרת הלוואות בין אנשים. מה הכוונה? יש לי 10 ביטקוינים.
אני hodler, מה זה hodler? מישהו שמחזיק את הביטקוין בכספת. הוא גם ככה לא מעוניין למכור את הביטקוין עד 2030. אז מה יקרה? אומרים לו תקשיב, אתה גם ככה לא עושה כלום עם הכסף הזה. תן לי את הביטקוין הזה, אני אביא לבן אדם שמעוניין להשתמש בו ולקנות דירה, ואז שניכם תהיו מרוצים, אתה תקבל, לא יודע כמה, כסף על זה שהבאת לי את הביטקוין.
והוא יקבל את הכסף לדירה. בדיוק אותו דבר כמו שאתם באים לבנק ואומרים תקשיב, לך יש כסף תביא לי את הכסף, אני אקנה עכשיו דירה ואני אחזיר לך את זה עם ריבית. ואז יש כל מיני וריאציות לשימוש בחוזים חכמים, ויש היום הרבה מאוד רעיונות על הדבר הזה, אבל הרעיון של הסיפור הזה הוא בעצם לבצע מפגש בין שני צדדים ללא צורך בגורם מתווך אלא עם תנאים שהוגדרו מראש בתוכנה מסוימת.
שני הצדדים מודעים לתנאים. וברגע שהחוזה נחתם, אין מה לעשות. אי אפשר לבטל אותו. והעסקה יוצאת לדרך. אז יש היום כמה סוגי מטבעות שמספקים את הפלטפורמה הזאת של חוזים חכמים. אחד מסוגי המטבעות האלה זה איטריום שהוא החלוץ בתחום.
זכויות יוצרים על חוזה חכם
אם תעשו את החוזה החכם והוא לא יהיה בקוד פתוח, אז יכול להיות שאנשים לא ירצו להשתמש בזה. כי הרבה אנשים מעוניינים להיכנס לחוזה חכם, שכולם יכולים לראות את זה. יש פה איזו בעייתיות מסוימת. אני לא הייתי קונה מטבע שמאפשר לי חוזה חכם בלי לראות את הקוד הפתוח. לא שאני יודע להבין מה הקוד הזה אומר.
אם אני לא יודע מה הקוד, למרות שאני לא אבין את הקוד, אבל אני מניח שאנשים חכמים ממני קנו כי הם קראו את הקוד. עוד פעם. זו גם בעיה. יכול להיות שאף אחד לא באמת קרא. יכול להיות שגם אף אחד לא קרא את הקוד של הביטקוין למרות שהוא קוד פתוח. ועדיין יש פרצה בביטקוין שב-2100 יפרצו. אני מניח שלא, כי הרבה אנשים חכמים ניגשו לדבר הזה ומתכנתים את הקוד הזה ועושים דברים דומים לקוד הזה. אבל בפועל אם הקוד הוא חסום, אז אנשים יכולים לתכנת אותו נגדי. ואני לא יודע את זה.
מה היתרונות של המערכת המבוזרת או של החוזים החכמים בפרט? אוטונומיה. יש לי את האוטונומיה על הדברים שלי, הכסף שלי נמצא אצלי. הבנק לא יגיד לי כן תיקח, אל תעביר, למה אתה מעביר? אף אחד לא ישאל אותי שאלות.
בתנאים שהסכמתי אני יכול להעביר למי שאני רוצה. וזה אחלה פלטפורמה לבצע את הדברים האלה. וזה היתרון. זה חוסך לי את ההוצאות של המתווכים. וזה נותן לי את הגישה המלאה לחשבון שלי, אמון, המסמכים שלנו, כל הדברים שלנו הם נגלים לעיני כולם, כולם רואים את הדבר הזה על גבי הבלוקצ’יין, או על גבי רשת אחרת שבסגנון דומה. כולם יכולים לראות את כל העסקאות שנעשו ומה קרה.
אבל יש מטבעות שלא מאפשרים. שהם טיפה חסויים. אבל בשורה התחתונה הדבר הזה נותן אמון וזה אחד מהיתרונות שלו. גם גיבוי, מה זה גיבוי? הבנק, יש לו גם את הגיבויים שלו, אבל יש לו מערכת שרתים. ואם אנחנו פורצים למערכת שרתים של הבנק שגם כן זה דבר שהוא מסובך, אם הצלחנו לפרוץ, והרסנו את המערכת הזאת, אז לבנק יש בעיה אם לא היה לו עוד גיבוי. דרך אגב לעשות גיבוי זה לא תמיד נוח.
אם אנחנו עכשיו שומרים על המחשב ועשינו גיבוי למקום אחר, אם עדכנו פה את הדברים אנחנו צריכים עכשיו לעדכן גם שם ולעדכן גם פה. וזה לא דבר שהוא כל כך נוח.
היתרון של הבלוקצ’יין בסיפור הזה, הוא שיש לנו גיבוי. הכורים הם בעצם הגיבוי שלנו. אם יש לנו כורים בארץ, ובארצות הברית, ובסין, מה הכורים האלה עושים?
הם מורידים את המערכת של הביטקוין למחשב שלהם, או כל תוכנת כרייה של מטבע אחר. והם מעודכנים בלייב, מחוברים לרשת האינטרנט והם מעדכנים את הבלוק האחרון שנכרה.
אם חס וחלילה קרה אסון בארצות הברית וכל המערכות שם קרסו וכל הכורים שם חס וחלילה קרה להם משהו, אז הכורים שפה בישראל אומרים הנה, זה הבלוק האחרון, תפתחו את האינטרנט מחדש שתשקמו וזה השחזור, הכל בסדר. זה הבלוק. תורידו מחדש את המערכת וזה הכי מעודכן. ואז יש לנו פה בעצם גיבוי וככל שהמערכת הזאת יותר מבוזרת, וככל שהכורים פזורים ביותר מקומות ויש יותר כורים, המערכת הזאת יותר ויותר מאובטחת ויותר מגובה וגם יש פחות טעויות בהעברת ביטקוין. ויש לנו בטיחות ברגע שאנחנו משתמשים בבלוקצ’יין, שהיא בנויה על ענף שנקרא קריפטוגרפיה, שזו מערכת שהיא מאובטחת וקשה מאוד לפרוץ אותה.
לסיכום, מתעניינים באבטחת הביטקוין, בטעויות בהעברת ביטקוין ובחוזים חכמים בואו ללמוד קורס מסחר במטבעות וירטואליים. מקליקים, ממלאים פרטים ומתחילים מייד בקורס 100% אונליין! כולל מבחנים ותרגולים.