ספקטור של נדל”ן
על מנת ללמוד ולהכיר מקרוב אודות הדינמיות הרבה שחווה הנדל”ן בישראל, פנינו לשיחה עם שמאי המקרקעין ירון ספקטור.
לספקטור משרד שמאות מקרקעין בתל אביב הקיים כבר יותר משני עשורים ונחשב על פי מדדים רבים כאחד משני המשרדים הגדולים בישראל בתחום השמאות מקרקעין. משרדומספק ללקוחותיו מגוון רחב של שירותים, בין אם פיקוח על הליכים פיננסיים, טיפול בהיטלי השבחה, טיפול בתביעות בנוגע לסעיף 197 לחוק התכנון והבנייה ואף בייעוץ רחב ומקצועי לוועדות מקומיות ומחוזיות לתכנון ובניה. בין היתר, משרדו של ספקטור הוא מבין משרדי השמאות מקרקעין היחידים בישראל אשר מורשים להעניק חוות דעת לביטחונות אשראי, מעניקים ליווי פיננסי ופועלים כמפקחים עבור ומטעם כל הבנקים בישראל.
ספקטור מוכר בתחום הנדל”ן בישראל כשמאי מקרקעין. בעל תואר ראשון בכלכלה ותואר שני במנהל עסקים. לימודי התואר הראשון בכלכלה, מציין ספקטור, הביאו אותו להעמיק ולהתעניין יותר בתחום שמאות המקרקעין. בנוסף לכך, התוודה ספקטור לתחום השמאות עוד מגיל מוקדם כשאביו היה שמאי בנושאי רכוש.
פעילות רבת השנים של המשרד הביא את ספקטור, יחד עם צוותו הרחב, להיות שותפים לפרויקטים רבים ברחבי הארץ. אחד מהפרויקטים האחרונים בהם עסק המשרד היה בבניין “מייקרוסופט” בהרצלייה שבו נמצא מרכז הפיתוח של החברה. מדובר על פרויקט רחב של “מאה אלף מטר, כולל המרתפים, ברמת גמר מאוד גבוהה”. בנוסף לכך, מציין ספקטור פרויקטים נוספים ברחבי הארץ להם היו שותפים – קריית הממשלה בבאר שבע, קניון “שבעת הכוכבים”, מרכזי הקניות והמסחר של “ביג” ברחבי הארץ ועוד.
לשאלה אילו המלצה יכול ספקטור, ממרום ניסיונו ומקצועיותו, להעניק לצעירים ואחרים המעוניינים בקריירה בתחום שמאות מקרקעין? קריירה שעבור רבים כוללת כמובן קורס לימודי שמאות מקרקעין. ספקטור מדגיש שמדובר ב”תחום מאוד מורכב. נושק להרבה מקצועות נלווים, כמו כלכלה, תכנון ובנייה, משפטים, מיסוי, קניין, תכונות במנהל מקרקעי ישראל. הנושאים האלו, לא רק שהם מורכבים ורבים, הם גם משתנים כל הזמן. צריך פשוט להיות מקצועי ולעשות עבודה שמאמינים בה”.
למול משבר הקורונה ספקטור מציין כי עומקו ואורכו של המשבר הוא זה שייקבע את עומק ההשפעה על תחום הנדל”ן בישראל. ביטוי למשבר, מחדד ספקטור, יתבטא באזרחים מפוטרים וחסרי ממון ומכאן כמובן לירידה חדה בביקוש לדירות. “כרגע זה נראה קצר. אם זה יהיה ארוך ויהיה גל שני או שלישי וככל שזה יתגבר זה ישפיע יותר”.
ספקטור מדגיש כי “תחום הנדל”ן הוא אינו ענף נפרד ומנותק מהכלכלה. הנדל”ן מהווה פלטפורמה ובסיס לפעילות כלכלית. כבסיס למכירות, פיתוח מוצרים, לתעשייה. הוא משרת את הכלכלה. ככל שהכלכלה, שהתוצר הלאומי הגולמי, תחזור לפעילות חיובית ותצמח הוא ישרת אותו. במידה ויהיה פה משבר כלכלי ומיתון ארוך הוא ישפיע על הביקושים. הנדל”ן לא חי בפני עצמו. הוא משולב בכלכלה ומשרת אותה”.
ספקטור יודע גם להדגיש ולומר עד כמה חשובים ומשמעותיים הצעדים שיינקטו משרדי הממשלה השונים להם נגיעה לתחום הנדל”ן בישראל. מבחינתו בראש ובראשונה חשוב “שישחררו את החסמים” וזאת לצד פעולות נוספות של “תכנון, הצע קרקעות, שיווק קרקעות של המנהל (מנהל מקרקעי ישראל). זו תחילת השרשרת של פעילות כלכלית. אם המנהל מוריד את השיווקים של הקרקע כי הוא אינו יודע מה המחיר למשתכן, אם התכנון אינו מייצר קרקעות חדשות – אז ענף הבנייה ייחלש. הענף יידעך, יהיו יותר מפוטרים, פחות פעילות כלכלית. יש לעודד את ענף הבנייה, להוריד את מס הרכישה לדירה שנייה כדי לעודד ביקושים. החשש הוא שיש פחות קרקעות, פחות ביקושים. האנשים לא רוצים לקנות והקבלנים בונים פחות ויש פחות מועסקים בענף ונוצר מגדל קלפים שהולך ומתקפל לנו. יש לעודד את הפעילות בכל דרך”.
דבריו של ספקטור, כמו של רבים אחרים המכירים את תחום הנדל”ן בישראל מקרוב, מהווה נדבך נוסף שעל כל צעיר או צעירה המעוניינים בקריירה של שמאות מקרקעין להכיר וזאת לצד היכולת לשריין לעצמו קורס שמאות מקרקעין בו יוכל לקבל את הבסיס והיסודות הרחבים ביותר על מנת להתחיל ולהזניק הקריירה שלו בתחום.