קורס הערכת אומנות ועיצוב : מה זה ומה לומדים בו? – מכללת אפיק
קורס הערכת אומנות ועיצוב : מה זה ומה לומדים בו? מתחילים:
המרצה סימה סימון מספרת על קורס הערכת האומנות, מה לומדים בו, מה תלמדו במכללת אפיק ולמי זה מתאים
אני רוצה להזמין אתכם להכשרה הדיגיטלית של הקורס שפתחנו במכללה, קורס הערכת אומנות ועיצוב (להרשמה) כחלק מלימודי שמאות רכוש. שאלו אותנו מה זה קורס הערכת יצירות אומנות, עיצוב ועתיקות. זו שאלה נהדרת בשבילי, כי הענין שלי בתחום הזה הוא לא רק עניין מקצועי, אלא הייתי אומרת אפילו פסיכולוגי התפתחותי. גדלתי בבית שהרהיטים בו היו לפי הדגם של לואי 15 (עם הרבה פיתוחים ועיבודים/קישוטים).
אפשר ללמוד עוד גם בסרטון:
בבית כזה אל רוב החפצים, הן השימושיים והן הדקורטיביים, התייחסו בחרדת קודש.
באוויר נשמעו שמות כמו ארט נובו, ארט דקו, מורנו, גאלה, קריסטל, ישראליינה, כלי כסף, שטיח קשא. אני כילדה, במקרה הטוב לא הבנתי אותם, ובמקרים הפחות טובים (כמו למשל אם חלילה שברתי איזה פריט) – ממש הכעיסו אותי.
אבל בשלב מסוים של חיי החלטתי להשכין “שלום” עם עצמי וגם עם הוריי, והדרך היחידה שיכלה להיות לי ממש פנס קסם לאותה הרגשה שחיפשתי היתה דרך הלימוד של התחום. אותו תחום שהחפצים הללו השתייכו אליו. אז קודם קצת על עצמי :
מרצה ללימודי שמאות אומנות
הלימוד הזה פתח בפני עולם רחב וקסום שלא הכרתי , וגרם לי לאהוב את כל החפצים המעוצבים והעתיקים שמסביב, לא רק חפצי האומנות שהיו בבית הורי. אהבתי אותם משום שהיוו ממש קפסולה של זמן והיסטוריה.
בשנת 2004, לאחר לימוד התחום במסגרות שונות בעיקר בחו”ל, וסדנאות בבית המכירות הפומביות סות’ביס בלונדון, הקמתי עם שותף את בית הספר “שורשים”, ששכן מול תיאטרון הבימה בתל- אביב. במשך 10 שנים לימדנו כ-300 תלמידים לשנה, בקורסים בסיסיים ובקורסי התמחות על הערכת שווי של יצירות אומנותיות. זה היה המוסד היחיד שהכשיר דורות של מעריכי אומנות על כל גווניה. הבוגרים בחרו להתמחות בציור ופיסול, אחרים בהערכת תכשיטים, שטיחים, ריהוט, חפצי חן, והם עוסקים בתחומים האלה בכל מני מקומות כמו בבתי מכירות, בגלריות, בחברות שמאות, או שפתחו מיזמים עצמאיים.
קורס הערכת אומנות במכללת אפיק
קורס הערכת אומנות יכשיר אתכם גם למקצוע, להיות שמאי אומנות. בעולם קיימים מוסדות כמו סות’ביס בלונדון ומוסדות אחרים בארה”ב שבהם משלבים את לימודי הערכת אומנות בלימודים אקדמיים של תולדות האומנות. בהם אפשר לקבל תואר אקדמי. בארץ אין כיום שום מוסד שמלמד את התחום הזה. לכן אני ממש התרגשתי כשאלי קאופמן, המנהל שלנו, שהוא גם ידיד, החליט להרים את הכפפה המיוחדת הזו. והוא החליט להקים סוף סוף את המסלול המקצועי ביותר ללימודי הערכת אומנות, שמתוסף ללימודי השמאות שבמכללה, ובהם שמאות רכוש. והכל בדיגיטל. לא מרתק?
מה לומדים בלימודי שמאות אומנות
הערכה כספית של כל תחום חייבת להישען על הכרתו, הכרת החלקים המרכיבים אותו, המאפיינים שלו וכמובן מהו מצב השוק של אותו תחום. אם ניקח למשל את השמאים הכי מוכרים לכם – שמאי רכב : הם חייבים להכיר את כל חלקי הרכב: להעריך אותם כחדשים, כדי להעריך את הנזקים שנגרמים להם. והם צריכים לדעת מהו הערך הכספי של כל רכב והחלקים שלו. וככה זה למעשה בכל תחום.
אני מאמינה, מתוך נסיון רב שנים, שבכל בית בישראל ישנם פריטים אשר נכנסים לאחת הקטגוריות של אומנות, עיצוב, אספנות או עתיקות.
נושאי הקורס
בקורס הזה בחרנו כ-10 נושאים, שמכילים את הפריטים הנפוצים ביותר בבתים, ונלמד כיצד להעריך אותם, הן מבחינה אומנותית והן מבחינה כספית. ואלה הנושאים :
שוק האומנות – על שני המרכיבים העיקריים שלו :
אומנות פלסטית, כלומר ציור, פיסול, הדפס, רישום, קולאז’
ואומנות דקורטיבית – כל חפצי החן
אנחנו נלמד גם להבחין בין מקור לזיוף והעתק
נלמד על תכשיטים – זהב, יהלומים, תכשיטי אופנה, מעצבים גדולים – כיצד מזהים את החומרים, איך מתמחרים אותם.
שטיחים – נלמד לזהות אם השטיח נעשה בעבודת יד, שמחירו שונה מזה שנעשה במכונה, מה המקור, לאיזו תקופה הוא שייך, ומה ערכו לרכישה או למכירה.
נלמד על ריהוט – מעוצב, עתיק, לעומת סגנון עתיק, – נלמד לזהות את גילו, סגנונו, החומר שממנו עשוי, ואיך לתמחר אותו.
בתחום האוספים נלמד מה כדאי לאסוף, איך מתמחרים אוסף, כלומר נלמד על כל הפרמטרים לתמחור יצירות.
למידה מעשית
והדובדבן של העוגה… בקורס שמאות אומנות נצא לשווקים ומכירות פומביות (בינתיים בצורה מקוונת), ונלמד מדוע כדאי לרכוש או למכור במכירות פומביות, ומהם כללי התנהגות בשווקים ובמכירות הפומביות.
אני וכל תלמידיי לשעבר יכולים להבטיח לכם שהקורס הזה הוא אחד המעניינים ביותר, בעיקר מאחר שניתן ליישם את החומר שתלמדו בו כבר מהשיעור הראשון, ותמצאו דוגמאות גם בבית שלכם, ותוכלו לעשות עליהם מעין סטאז’ (קראו עוד על הערכת חפצי אומנות ביתיים).
למי זה מתאים
אני מצרפת לכם את דעתם של המוסדות באנגליה ובארה”ב לגבי לימודי הערכת אומנות שמאד מצאה חן בעיני, זה אמנם באנגלית אבל אל דאגה יש גם תרגום :
To be an art appraiser, you will need to become an art connoisseur, so it is to your advantage to have a passion for art. In other words, you must love gazing endlessly at aesthetic objects like ceramics and paintings. It is also highly recommended learning the business side of art appraising – by working in a gallery or auction house.
If you have this desire, you will succeed in this career.
ובתרגום חופשי : כדי להיות שמאי אומנות רצוי שתהיו שוחרים וחובבי אומנות, במילים אחרות, כאלה שנהנים מהאסתטיקה של החפצים ויצירות האומנות, ומרבים להתבונן בהם. מומלץ מאד גם ללמוד את שוק האומנות תוך כדי עבודה בגלריות או בבתי מכירות פומביות. אם יש לכם את הסקרנות והמשיכה לנושא, אין ספק שתצליחו כשמאים.
אז אם בא לכם לשמוע עוד על התחום הזה, הצטרפו אלינו.
האמת שלימודי שמאות רכוש זה תחום ענק המכיל מגוון של מסלולי לימוד, החל מקורס הערכת אומנות ועתיקות ועד לשמאות רכוש וחקלאות, עד מומחה לבית משפט וללא צורך בהסמכה ממשלתית כל שהיא.
השכר של שמאי רכוש משתנה וזה תלוי מאוד בהיקף תעודות ההסמכה שיש לכם.
אצלנו באפיק אונליין אתם מקבלים 5 תעודות הסמכה במסלול אחד, וגם המחירים באונליין משתלמים – שזה מטורף, והכל באונליין.
אז אם שאלתם את עצמכם האם כדאי ללמוד את התחום, אז ברור שכן, בין היתר מאחר וזה מקצוע מבוקש, שקל יחסית למצוא בו התמחות , ויש חוסר של שמאי רכוש וחקלאות בישראל ולכן שמאי רכוש דרושים בכל חלקי הארץ ואלו הסיבות האמיתיות ללמוד שמאות רכוש וחקלאות.
לגבי תנאי הקבלה ללימודי שמאות רכוש – זה פה. , וגם אפשר לקרוא איך למצוא עבודה כשמאי רכוש מפה.