בניית תיק השקעות יכולה להיות דבר מורכב ודורשת היכרות עמוקה עם שוק ההון והתנהגותו – אז איך לבנות תיק השקעות? אלו רק חלק מהדברים שאנחנו לומדים בלימודי שוק ההון, שנתחיל?
מי צריך ללמוד איך לבנות תיק השקעות
מי שלא מגיע מתחום ההשקעות יכול למצוא את עצמו הולך לאיבוד בז׳רגון מקצועי יוצא דופן. עוד נקודה חשובה במורכבות של תיק השקעות היא שהמושג תיק השקעות טוב הוא מושג יחסי הכולל סבלנות המשקיע לסיכונים.
אבל בהחלט ייתכן שתיק השקעות אשר מתאים לאדם אחד הוא חסר ערך עבור אדם אחר. הסיבה לכך היא שישנם אנשים אשר מוכנים להסתפק בתשואה נמוכה, וחשוב להם להיות בטוחים שהם אינם מסכנים את כספם.
לעומתם ישנם אחרים אשר מוכנים לקחת סיכונים גדולים בתמורה לפוטנציאל רווח גדול. אותן ההעדפות של הפרט הן עניין מאוד סובייקטיבי.
בניית תיק השקעות בעזרת יועץ.
בניית תיק השקעות היא משהו שצריך לעשות בעזרת אנשי מקצוע. אך בטרם ניגשים ליועץ ההשקעות כדאי שתחשבו קצת עם עצמכם על סכום הכסף שאתם רוצים להשקיע ומה אתם מצפים לקבל בתמורה.
תיאום ציפיות בבניית תיק השקעות
העדפות הפרט השונות הן הסיבה שבניית תיק השקעות מתחילה קודם כל בתיאום ציפיות. זהו כלי חשוב שעונה על השאלה איך לבנות תיק השקעות. למשל כאשר ניגשים ליועץ השקעות ורוצים שירכיב עבורכם תיק השקעות הוא חייב להבין מה האופי שלכם בתור משקיעים ומה אתם מצפים.
כבר הזכרנו את העדפות הסיכון. אך ישנו עוד גורם דומיננטי והוא תקופת ההשקעה. ישנם אנשים אשר רוצים השקעה לזמן קצר אשר תביא להם את מיטב הרווחים. וישנם גם כאלו הרצים למרחקים ארוכים.
שלב שני בבניית תיק השקעות הוא הקצאת ההשקעות אשר נעשית גם לפי מודל של פיזור השקעות.
מכירים את הקלישאה ״לא שמים את כל הביצים בסל אחד״? בדיוק כך זה בשוק ההון. בעולם ישנם זעזועים שונים אשר משפיעים על שוק ההון. מחירי נפט עולים ויורדים; משברים כלכליים ותהפוכות פוליטיות והכל משפיע על הכל.
לבנות תיק השקעות פסיבי או אקטיבי?
אחת השאלות שמטרידות רבים מהמשקיעים היא אם לבנות תיק השקעות פסיבי או אקטיבי?
זה קשור למה שדיברנו עליו קודם, סוגי המשקיעים. משקיעים פסיביים בוחרים את המניות עם פוטנציאל התשואה הגבוה ביותר ופשוט דוגרים על המניות, זמן רב עד שיניבו את התשואה המספקת אותם או לפי הצורך.
זו שיטה שמתאימה למשקיעים סולידיים ולאנשים עם אורך רוח. החיסרון הוא שבשיטה זו הנזילות פחותה כדי להשיג תשואה גבוהה.
לעומתם, משקיעי הטווח הקצר או הבינוני עוקבים מדי יום או כמה ימים אחרי המניות, בודקים מגמות, במה כדאי להשקיע עכשיו ובמה כדאי להשקיע מחר, מה למכור עכשיו ומה לקנות עכשיו. זו שיטה עם יותר סיכונים אך עם פוטנציאל תשואה גבוה. את שתי השיטות צריך ללמוד היטב.
פיזור השקעות
לכן חייבים לפזר את ההשקעות שלכם, כך שתוכלו לצמצם את הנזקים במקרה של משבר וירידות שערים. לשם הדוגמה, לא תהמרו עם כל כספכם על הדולר אלא תפזרו את ההשקעה בין מטבעות שונים או תחומי השקעות שונים שפחות מושפעים מהדולר.
ישנן מתודות שונות העוסקות בתיאוריה של הקצאת הנכסים. כלומר לפי אילו קריטריונים תחלקו את הנכסים. שוב באים כאן לידי ביטוי השיקולים של טווח הזמן והעדפת הסיכון של המשקיע. על מתודות אלו אנו לומדים בקורס.
איזה אפיקי השקעה יש בבניית תיק השקעות מקצועי?
אלו הם שני השלבים הבסיסיים אבל אחריהם יש לבחור את אפיקי ההשקעה השונים והאפשרויות הן רבות. אך יש לשקול אותן בהתאם להעדפות של הסעיפים הקודמים.
בין אפיקי ההשקעה ניתן להזכיר אגרות חוב, פקדונות קצרי מועד, השקעות ספקולטיביות כמו מניות, קרנות נאמנות, תעודות סל, אופציות ועוד. בסופו של דבר אתם בוחרים כאן באפיקי השקעה ספציפיים ויש לנתח כל אחד מהם על מנת לנסות לחזות את המגמות הצפויות.
הימנעות מטעויות – איך לבנות תיק השקעות ?
ישנן שיטות שונות לבניית תיק ההשקעות אבל חשוב גם להיזהר מטעויות. אחת הטעויות הנפוצות אצל מתחילים היא נכסים מרובים מידי. משקיעים רבים השואפים להפחית את הסיכון מפזרים את תיק ההשקעות בצורה מוגזמת. פיזור השקעות הוא אכן דבר חשוב, אך בסופו של דבר עד גבול מסוים. כאשר יש יותר מידי נכסים, תוספת נכס זה או אחר אינה מפחיתה את הסיכון אבל בהכרח פוגעת בתשואה והופכת למיותרת ואף מייקרת את האחזקה.
עוד בעיה שצריך להיזהר ממנה היא בעיית המתאם, בעיה גדולה בעולם הגלובאלי שלנו. ישנם הרבה אפיקי השקעה אשר ישנו מתאם גדול ביניהם, כלומר ישנם גורמים משותפים אשר יכולים להיות בעלי אותן ההשפעות.
אלו רק כמה טעויות על קצה המזלג שמשקיעים עושים. אם אתם רוצים ללמוד יותר על בניית השקעה נכונה בשוק ההון. אתם יכולים להשאיר לנו פרטים או להתחיל ללמוד מיד.