לאחרונה הצביעו תושבי בריטניה על ההחלטה לפרוש מהאיחוד האירופי; החלטה בעלות השפעות פוליטיות וכלכליות הצפויות להשפיע כל בריטניה, האיחוד האירופי והפעילות הפיננסית העולמית. בריטניה, עם תמ״ג לנפש של כ 41,000 דולר היא אחת המדינות החזקות באיחוד האירופי וללא ספק לפרישתה תהיינה השפעות ואפילו חשש מכדור שלג מתגלגל אשר מחזק את הקולות הקוראים לפרישה מהאיחוד האירופי גם במדינות נוספות.
ההחלטה על פרישה מהאיחוד האירופי התקבלה במשאל עם אשר נערך ב 23 ביוני 2016 וגרמה לזעזועים מיידים בשווקי ההון בעולם. אך בהתחשב בזה שמעט מאוד זמן עבר מאז ההחלטה ובכל שהפרישה בפועל היא תהליך יותר מורכב שעדיין לא התבצע; עדיין קשה לנתח את ההשפעות של ה brexit על השוק העולמי. פקטור נוסף שמוסיף לאי הוודאות הוא הניסיונות למצוא מוצא פוליטי מההחלטה של הציבור ולמצוא את הדרך כן להשאיר את בריטניה באיחוד האירופי, אולי במסגרת רפורמות מסוימות שיערכו בו.
השפעות ה Brexit בטווח המיידי
בטווח המיידי שוק ההון הגיב מייד בירידות שערים, דבר אופייני כאשר פועלים בנסיבות של אי ודאיות. כמו כן גם חל פיחות בשער הליש״ט מול המטבעות החזקים בעולם וגם מול השקל, שוב דבר טבעי בהינתן הנסיבות. מדד המעוף בתל אביב צמח מייד ב 3.2% ומגמות דומות נראו בעולם. אך מצד שני למרות ירידות השערים נראה שהמשקיעים לוקחים את הדברים בפרופורציה ולא ראינו ירידות שערים קיצוניות והטלטלה בשוק ההון, נכון לעכשיו היא מידתית בהחלט.
brexit אחד – דעות שונות
כמו תמיד הפרשנים אינם תמימי דעים לגבי ההשפעות על שוק ההון ומדברים בקולות מנוגדים.
מיד עם ההחלטה על פרישה מהאיחוד האירופי התגבשה ופורסמה דעה של משרד האוצר הישראלי הצופה פגיעה בשוק ההון הישראלי. ההודעה של משרד האוצר הסתמכה על ניסיון העבר, המשבר בגוש האירו בשנת 2012 אשר גרם לירידות שערים בשוק ההון. אך מצד שני, מההיבט הישראלי, יש לקחת את הדברים בערבון מוגבל משתי סיבות : האחת היא שהיצוא של ישראל לבריטניה הוא פחות מ – 5 מיליארד דולר והשנייה היא שהפרישה של בריטניה מהאיחוד האירופי יכולה לסייע לישראל לייצא לאיחוד האירופי מוצרים שעד היום קיבל מבריטניה.
אבל לא ניתן לנתח את הדברים אך ורק מההיבט של המשק הישראלי, הרי בסופו של דבר אנו חיים בעולם גלובאלי בו ישנם שוק הון מפותחים עם השקעות בינלאומית. הפרישה מהאיחוד האירופי בהחלט צפויה לטלטל את בריטניה. על פי המחקרים והערכות של חברת האשראי S&P, אשר נערכה מבעוד מועד לתרחיש הפרישה – יש לצפות לפגיעה בדירוג האשראי של בריטניה (כיום יש לה דירוג טריפל A מושלם) ומכה חזקה לתחום הנדל״ן והבנייה, התעופה, חיפושי גז וכל החברות אשר עוסקות בפיתוח הים הצפוני.
בעוד אין ספק שהפרישה של בריטניה מהאיחוד האירופי תטלטל את שוק המטבעות, עדיין לא כולם פסימיים ובהחלט ישנם פרשנים המאמינים כי הפרישה מהאיחוד האירופי היא ההחלטה הנכונה, לפחות עבור הכלכלה של בריטניה. הרעיון שעומד מאחורי תפיסה זו, כפי שמבטא אותו הכלכלן דיוויד מאלפס, נובעת משתי סיבות. הסיבה הראשונה היא שהחברות והשתתפות של בריטניה באיחוד האירופי פשוט עולה הרבה כסף לבריטניה והפרישה מהאיחוד היא הזדמנות להפחית את הנטל. הסיבה השנייה היא שהאיחוד האירופי עדיין צריך את הייצוא הבריטי ובסך הכל הבריטים צפויים להסכמי סחר חדשים אך מבלי לשאת בנטל החברות באיחוד. תפיסה זו בעם אומרת שבטווח הארוך אנו לא צפויים להשפעה של שווקי ההון.