שמאות מקרקעין – “מקצוע ששום טכנולוגיה לא תחליף”
שמאי המקרקעין המודרני ניצב כיום בפני מציאות שונה ומורכבת מבעבר.
אז לאן צועד הענף וכיצד מכשירים את דור העתיד? צפו בפאנל המיוחד באולפן כלכליסט.
בשוק הנדל”ן המתפתח של המילניום השלישי, שמאי המקרקעין הוא גורם בעל חשיבות מכרעת. הענף עובר תמורות של ממש ונדרש להתאים את עצמו להשפעות הקדמה והטכנולוגיה, דבר שבא לידי ביטוי גם באופן ההכשרה של שמאי העתיד.
במסגרת הפאנל אמר ציין ירון ספקטור כי שמאי המקרקעין זה אחד המקצועות היחידים שהם אינטרדיסיפלינריים. כאשר לומדים משפטים עושים התמחות ומקבלים תעודה, כאשר לומדים רפואה מקבלים רישיון לעסוק ברפואה, אבל שמאי צריך לרכז את כל המקצועות ואת כל הלימודים בתחומי הקניין, המיסוי, הכלכלה, התכנון והבניה… ואז, להעריך את שווי נכס.
לדבריו, ניתן לומר ש- 75% מעבודת השמאי היא בכלל איסוף נתונים וניתוח שלהם, ולא המחירים. המחירים הם החלק הקל, אבל אנחנו אוספים נתונים כמו “האם הדירה תקינה או שמדובר בשימוש חורג? האם הוא הבעלים או המנהל? איזה מיסים חלים עליו, דיירים מוגנים, פולשים. שם נמצאת העבודה שלנו.
מנכ”ל מכללת אפיק אלי קאופמן התראיין ואמר כי כשאדם הולך ללמוד רפואה, הוא לומד לתקופה מאוד מאוד ארוכה ובאופן מאוד סיזיפי ובסופו של דבר הוא דוקטור.
לעומת זאת, פה אנחנו מדברים על דוקטור עם התמחות בתחום מסוים – בתחום הנדל”ן. שמאי המקרקעין נוגע בהמון המון היבטים בתחום הנדל”ן ויש לו את הידע בעצם שהוא כולל את כל תחומי הנדל”ן, ולכן בשביל לעבור תהליך ההכשרה הזה נכון – צריך מגוון של כלים ובראש ובראשונה זה מתאפשר בזכות הלימודים באונליין. המכללה היא הראשונה שפרצה את מחסום הלימודים באונליין. היום רוב המגיעים ללמוד את התחום הם זה חבר’ה בני 35-40 ואפילו יותר, אלה אנשים שהם עשו דבר או שניים בחיים ולא תמיד מוצאים את הזמן – אצלנו הם יכולים ללמוד באונליין ובנוסף לזה, עוד כל מיני סיורים פרקטיים בוועדות מקומיות, בלשכת השמאי הממשלתי, כל מיני סיורים שבעצם מכניסים את השמאים לתוך לב ליבה של העבודה השמאית.
צפו בראיון המלא: