מה ההבדל בין גמולוגיה והערכת יצירות אומנות? – מכללת אפיק
מה ההבדל בין גמולוגיה והערכת יצירות אומנות?
המרצה סימה סימון על ההבדלים בין תחום הערכת אבני חן לתחום הערכת אומנות
במאמר הזה אני אענה על שאלה מאוד נפוצה שאני נתקלת בה מדי פעם. והיא: מה ההבדל בין גמולוגיה והערכת יצירות אומנות? (להרשמה לקורס)
אני מודעת לכך שקיים בלבול כלשהו בציבור, אולי בגלל חוסר ידע, ואולי בגלל שימוש לא נכון של בביטויים. לכן אני רואה צורך לעשות קצת סדר בנושא. במאמר זה אתמקד בגמולוגיה. תוכלו לקרוא כאן יותר על קורס הערכת אומנות כחלק מלימודי שמאות רכוש
גמולוגיה
המילה “גמולוגיה” מורכבת משני חלקים מוכרים – ג’ם = אבני חן, ולוגיה = תורה. כלומר, תורת אבני חן, או ליתר דיוק מדע אבני החן. זהו תחום מורכב ואף יוקרתי מאוד, מאחר שעוסקים ביהלומים ואבני חן מסוגים שונים. חלקם טבעיים ונוצרים ממינרלים וחלקם סינתטיים שיוצרים במעבדות.
אבני החן הטבעיות הן ממקורות אורגניים לחלוטין. למשל הקורל שמקורו מאלמוגים, הפנינה שמקורה מצדפות (שאגב ניתן לגדלה באופן מלאכותי), השנהב – משן של פיל וחיות נוספות. יש גם אמבר שהוא שרף עץ, וכמוהו גם הג’ט. אבני החן האלה נוצרות כמובן בטבע, לעומת אבני חן סינתטיות שאנשים מייצרים אותן כאמור במעבדות. גם הבדיקות של אבני חן נעשות במעבדות גמולוגיה משוכללת ומצוידות בכלים מתאימים. אחרת לא ניתן להבחין בוודאות בהבדלים הקיימים במבנה הכימי, הפיזי והאופטי שלהן.
היהלום
אז בואו נכיר את היהלום –וכולנו אוהבים יהלומים, יש אפילו כאלה שאומרים שהוא “הידיד הטוב של האישה”. היהלום נחשב ליוקרתי, אם לא היקר שבין אבני החן – הוא נמצא בעומק של כ-150 ק”מ במעבה כדור הארץ. הוא נוצר כתוצאה מהיצמדות אטומי-פחמן-טהור – כ-99% ( ), בתנאים מסוימים של לחץ וטמפרטורה. בהתפרצויות געשיות חלק מהיהלומים פורצים אל פני כדור הארץ, וחלקם מתרכזים בערוצי נחלים. אלה שנעצרו סמוך לפני כדור הארץ – נכרים באמצעות כרייה רגילה, שנקראת גם כרייה עילית.
היהלום הוא המינרל הקשה ביותר על פני כדור הארץ, אם כי לא החזק ביותר (נקודת ההתכה שלו היא ב- 3900 מעלות, לעומת זהב, למשל שנקודת ההתכה שלו היא 700 מעלות); הוא מוליך חום מעולה, אבל לא מוליך חשמל. היהלום דוחה מים, אבל נדבק לשומן, הוא בעל תכונות זריחה פלורצנטית. כשמסתכלים עליו במנורה אולטרה סגולית ניתן לראות ממש צבעוניות בזויות שבירת אור.
בקורס הדיגיטלי שלנו אנחנו נלמד על מגוון רחב של אבני חן, המאפיינים שלהן, הצורות השונות של עיבוד וליטוש יהלומים, הגורמים המשפיעים על ניקיונו של היהלום, וכמובן נלמד גם על הפרמטרים שעל פיהם נקבע ערכו של היהלום, כשהוא בודד – מה שנקרא בשפה המקצועית – אבן, וכשהוא משובץ בתוך תכשיט, בסוגי השיבוץ השונים.
מחירון יהלומים
בניגוד ליצירות אומנות ועתיקות שעבורם לא קיימים מחירונים, ויש להסיק את ערכם על סמך רבדים שונים של בדיקות שנלמד בקורס,; לגבי יהלומים קיים מחירון בינלאומי. אבל, …..ופה הקץ’ – כדי להשתמש במחירון בצורה נכונה, יש צורך להכיר את המשתנים שצריך להכניס למשוואה המובילה לעמודה הנכונה של המחירון. את זה כאמור – נלמד בקורס.
מקווה שעניתי על השאלה הנפוצה הזו, אל תהססו לשאול אותנו כל דבר שאינו ברור לכם עד הסוף, כי אנחנו אוהבים ללמד, לספר, ולתת לכם כמה שיותר ערך וידע מדויק. אנחנו פה בשבילכם. בהצלחה !
האמת שלימודי שמאות רכוש זה תחום ענק המכיל מגוון של מסלולי לימוד, החל מקורס הערכת אומנות ועתיקות ועד לשמאות רכוש וחקלאות, עד מומחה לבית משפט וללא צורך בהסמכה ממשלתית כל שהיא.
השכר של שמאי רכוש משתנה וזה תלוי מאוד בהיקף תעודות ההסמכה שיש לכם.
אצלנו באפיק אונליין אתם מקבלים 5 תעודות הסמכה במסלול אחד, וגם המחירים באונליין משתלמים – שזה מטורף, והכל באונליין.
אז אם שאלתם את עצמכם האם כדאי ללמוד את התחום, אז ברור שכן, בין היתר מאחר וזה מקצוע מבוקש, שקל יחסית למצוא בו התמחות , ויש חוסר של שמאי רכוש וחקלאות בישראל ולכן שמאי רכוש דרושים בכל חלקי הארץ ואלו הסיבות האמיתיות ללמוד שמאות רכוש וחקלאות.
לגבי תנאי הקבלה ללימודי שמאות רכוש – זה פה. , וגם אפשר לקרוא איך למצוא עבודה כשמאי רכוש מפה.